Communicatie In Conscious parenting

6 september 2023

Schermgebruik bij de kids

Oh, van het woord alleen al krijg ik vlekken in mijn nek. Wat mij betreft hét opvoeddilemma van deze jaren; het schermgebruik.

Kinderen (baby’s zelfs!) krijgen al heel vroeg in hun leven een schermpje voor hun neus. Even de telefoon van mama, even kijken. Baby’s vinden het fantastisch, de bewegende kleurtjes en geluiden. En kijk wat er dan gebeurt? Er is rust aan tafel! Wow. De baby kijkt, wordt bijna in het scherm gezogen, en de anderen aan tafel kunnen zowaar een gesprek voeren..

Begin je er niet mee als je baby hebt, want je hebt de overtuiging;  ‘Want nee, dat kan echt niet’, dan wel met een peuter. Bumba, Zandkasteel, Nijntje, wij hebben ze allemaal afgevinkt hoor. In de kinderstoel, met een appel in stukjes, voor de televisie. Kon ik tenminste in alle rust een kop koffie drinken.

Je ziet het ook veel in restaurants. Tablets of telefoons waarmee de kinderen even in hun eigen wereld zijn, zodat het etentje een stuk gezelliger verloopt voor de volwassenen.

Ik vind daar wat van.

En begrijp me goed, ik ben niet heilig, en als je kijkt naar de gezondheidsnadelen zouden schermpjes hier ook uit ons huis moeten worden verbannen, maar hey, ik denk daar anders over.

Maar zodra een scherm wordt gebruikt als ‘oppas’ voor je kinderen, omdat je er zelf even geen zin in hebt, mag je, wat mij betreft, nog eens even achter je oren krabben.

Wat schermtijd-tips:

  • Zorg ervoor, dat je weet wat je kinderen kijken, en of jij je er goed bij voelt.
  • Toon interesse. Zorg ervoor dat je weet wat er zich bij jouw kind afspeelt in deze online wereld. Wat doet hij er? Wat vindt hij er zo leuk aan? Kijk ook eens mee!
  • Online zijn, en dan vooral spelletjes spelen, of het kijken naar gamen, zorgt voor een MEGA dopamine shot bij kinderen. Ze worden instant blij. Zorg ervoor, dat jij zelf leuk bent! Speel samen een spelletje, ga samen voetballen op het gras, laat samen de hond uit, en knutsel samen. Daar kan geen schermpje tegenop.
  • Besef dat schermgebruik bij kinderen (en ook bij volwassenen) echt niet gezond is. Het is gewoon niet goed voor ze.
  • Kijk je weleens op het apparaat van je kind, naar de schermtijd per dag? Ik schrok laatst, toen ik het deed! De NOS heeft hier laatst wat over geschreven:.

 

Mijn conclusie; nu het nieuwe schooljaar net is begonnen, wil ik de schermtijd van de kinderen ook weer wat beter onder de loep nemen. Ik ben zeker niet ‘anti-scherm’, want ik zie er merk veel leuke en toffe dingen, maar ik merk ook dat het bij ons toch nog te vaak wordt gebruikt als ‘tijddoder’.

Ach. Nooit uitgeleerd…

Groepstraject

De reis naar authentiek
moederschap

Meld je aan

Vanaf begin oktober werk ik, als een pilot, en dus eenmalig, met een groep van maximaal 10 moeders in een groepstraject.